Asociația pentru Justiție Penală Participativă a organizat, ieri, 25 noiembrie 2020, o masă rotundă virtuală cu tema „Programul probațional primar obligatoriu (formare civică și vocațională) – un parcurs definit în cadrul sistemului național de probațiune”.
Sesiunea online a reunit profesioniștii din cadrul sistemului de justiție penală (consilieri de probațiune, judecători, procurori, parteneri de implementare) din Republica Moldova, dar și experți din România. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a consolida, la final de an și proiect, rezultatele atinse pe segmentul de implementare a Programului Probațional Primar Obligatoriu și, totodată, de a facilita un dialog intersectorial cu implicarea tuturor actorilor pe subiectul dat.
La începutul evenimentului, Augustina Bolocan-Holban, președinta AJPP, a vorbit despre traseul Programului Probațional Primar Obligatoriu pentru copiii în conflict cu legea, elaborat în anul 2018, sub egida AJPP, și a prezentat noile elemente inovative care au fost dezvoltate pentru sistemul de probațiune în cadrul proiectului susținut de UNICEF Moldova. Printre rezultatele menționate s-a făcut referire, în special, la modulul online de instruire la distanță a consilierilor de probațiune în baza Programului Probațional Primar Obligatoriu și la o platformă online, care va oferi sistemului oportunitatea de a o valorifica în continuare pentru alte module de instruire.
La rândul său, Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune, a menționat că Programul Probațional Primar Obligatoriu permite o intervenție atât la etapa presentințială, cât și la cea postcondamnatorie prin prisma articolelor 104 și 90 din Codul penal al Republicii Moldova. Totodată, directorul INP, a susținut faptul că, în cadrul realizării unei evaluări a programelor probaționale din sistemul național de probațiune de către experții Consiliului Europei, Programul Probațional Primar Obligatoriu a obținut un calificativ înalt la criteriile eficiență, calitate și resocializare.
În opinia reprezentantului UNICEF Moldova, Traian Țurcanu, specialist în protecția copilului, situația la capitolul dat s-aîmbunătățit considerabil în Republica Moldova, bazându-se pe numărul redus al copiilor care se află în detenție. Cu toate acestea, alternativele la detenție pentru copiii în conflict cu legea necesită a fi promovate în continuare pentru a ameliora și mai mult starea lucrurilor.
Și Ramona Bălăiță, inspector de probațiune, România, autorul programului probațional a împărtășit impresiile sale pe acest subiect. Astfel,Programul Probațional Primar Obligatoriu a avut un traseu complex, dar necesar, deoarece așa se procedează în cazul elaborării și implementării programelor probaționale. Acest program îmbină mai multe elemente importante pentru beneficiari în baza componentelor de formare civică și formare vocațională. În același timp, a fost menționat faptul că, în procesul elaborării programului, s-a ținut cont de solicitarea partenerilor, dar și de necesitățile beneficiarilor acestuia.
În cadrul dialogului realizat, a fost apreciată și intervenția Veronicăi Mihailov-Moraru, avocat, care a prezentat date consolidate despre percepția profesioniștilor din sistemul de justiție penală, reflectate în Raportul privind importanța și rolul programelor probaționale, elaborat în 2018, în cadrul proiectului implementat de AJPP. Una dintre constatările studiului ține de faptul că ponderea liberării de răspundere și pedeapsă penală cu aplicarea măsurilor educative este net inferioară aplicării pedepselor penale.
Totodată, specificăm că, în timpul mesei rotunde șefii birourilor de probațiune Orhei și Hâncești au împărtășit experiențele avute în procesul pilotării acestui program probațional și reușitele beneficiarilor ca urmare a parcurgerii programului, fiind obligați prin hotărârea instanței de judecată.
Procurorii și judecătorii, participanți la eveniment, au reiterat importanța organizării meselor rotunde cu profesioniștii sistemului de justiție penală în scopul informării acestora despre programele probaționale derulate în cadrul birourilor teritoriale de probațiune. Nu în ultimul rând, reprezentanții legii și-au exprimat interesul față de aplicarea ulterioară a Programului Probațional Primar Obligatoriu în conformitate cu prevederile legislației penale naționale și au propus modificarea Codului penal prin inserarea caracterului obligatoriu al programelor probaționale pentru minorii în conflict cu legea care au comis infracțiuni mai puțin grave.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Implementarea programului probațional primar obligatoriu (formare civică și vocațională) pentru copiii în conflict cu legea“ realizat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și UNICEF Moldova.
Pentru informații suplimentare puteți contacta:
Asociația pentru Justiție Penală Participativă
Adelina Sochircă, Consultant Comunicare
Tel.: 069441661, email: [email protected]